30 rujna, 2021 |
U Vrbovcu održana konferencija za tisak povodom predstavljanja projekta

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije predstavila je danas u prostorijama Gradske vijećnice grada Vrbovca projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ – strateški investicijski projekt koji obuhvaća izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije.

Prisutne je, kao jedan od predstavnika vlasnika Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, pozdravio gradonačelnik grada Vrbovca, g. Denis Kralj koji je govorio o značaju projekta za područje samog grada Vrbovca.

„Priča o gradnji vodovoda na istoku županije priča je o suradnji četiriju gradova i deset općina koji su ujedinili svoja poduzeća kako bi mogli ostvariti uvjete za prijavu na EU projekt. Projektom vodoopskrbe na vodoopskrbnom području Vrbovec rekonstruirat će se 9 km i izgraditi 200 km mreže, rekonstruirat će se crpne stanice Lonja, izgraditi još 5 crpnih stanica i 5 vodotornjeva te 4.624 kućna priključka“ rekao je Kralj koji je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, g. Tomislav Masten prezentirao je projekt i aktivnosti koje obuhvaća:

 • Izgradnju vodocrpilišta Kosnica kapaciteta 450 l/s s izgradnjom glavnih objekata crpilišta; tri bunarske komore, klor stanicom te upravljačkom zgradom. U okviru crpilišta su i interna prometnica, platoi i objekti odvodnje, transformatorske stanice, rasvjeta i ostale instalacije.
 • Izgradnju magistralnih vodoopskrbnih cjevovoda u ukupnoj dužini od 27,7 km („Kosnica-Hruščica“; „Sesvetski Kraljevec-Božjakovina“ i „VS Cerje-VS Vukovje“) uključujući mikrotuneliranje ispod rijeke Save u duljini 675 metara
 • Vodoopskrbni sustav Dugo Selo – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 47,9 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 1,5 km, izgradnju crpnih stanica „Kozinšćak“ i „Domobranska“.
 • Vodoopskrbni sustav Vrbovec – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 9,3 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 222,8 km, izgradnju 5 crpnih stanica, izgradnju 5 vodotornjeva i rekonstrukciju precrpne stanice „Lonja“.
 • Vodoopskrbni sustav Sveti Ivan Zelina – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 5,4 km, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 61,4 km, izgradnju precrpnih/hidrostanica (7).
 • Vodoopskrbni sustav Ivanić-Grad – uključuje rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 45.579 m, izgradnju nove vodoopskrbne mreže u duljini od 2.686 m, izgradnju precrpne stanice „Kloštar Ivanić“.
 • Nabavu opreme za održavanje vodoopskrbnog sustava (autocisterne, bageri – utovarivači, mini bageri s prikolicom, kamioni kiper s dizalicom, samousisne motorne pumpe za vodu i laboratorijska oprema za analizu vode).
 • Izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava.

„Ovaj projekt će, kroz izgradnju 316 km nove mreže, rekonstrukciju 108 km postojeće mreže i izgradnju novog vodocrpilišta, doprinijeti postizanju većeg standarda isporuke i dostupnosti vodnih usluga, podizanju ukupne razine sigurnosti i kvalitete života građana na području istočnog dijela Zagrebačke županije, smanjenju vodnih gubitaka na sustavu te stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi.“ istaknuo je Masten

Također, predstavljen je i napredak radova po svakom pojedinačnom ugovoru zaključno s kolovozom 2021.:

 1. Izgradnja vodocrpilišta Kosnica – Radovi su pri završetku, trenutno se izvode završni obrtnički i elektro radovi po objektima vodocrpilišta. Po završetku radova, vodocrpilište će se pustiti u probni rad.
 2. Izgradnja Osnovnog dobavnog sustava – Ukupno je izvedeno 15.095 m magistralnih cjevovoda te je izvršeno mikrotuneliranje u duljini 675 metara ispod rijeke Save
 3. Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže sa pratećim objektima na vodoopskrbnom području Ivanić-Grad – Izvedeno je 40,3 km rekonstrukcije cjevovoda, 2.5 km novih cjevovoda i 711 novih kućnih priključaka.
 4. Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže sa pratećim objektima na vodoopskrbnom području Dugo Selo – Izvedeno je 38,4 km rekonstrukcije cjevovoda, 1.5 km novih cjevovoda i 870 novih kućnih priključaka
 5. Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže sa pratećim objektima na vodoopskrbnom području Sveti Ivan Zelina – Izvedeno je 45,7 km novih cjevovoda i 155 novih kućnih priključaka.
 6. Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže sa pratećim objektima na vodoopskrbnom području Vrbovec – Izvedeno je 85 km novih cjevovoda i 1039 novih kućnih priključaka.
 7. Izgradnja nadzorno-upravljačkog sustava – U tijeku je izrada tender dokumentacije nakon čega će biti objavljen javni natječaj

Do sada je realizirano 297.166.417,89 kn što iznosi 42% od ukupne vrijednosti projekta.

Istaknuto je da su kućni priključci na novu i postojeću mrežu u sklopu projekta RVS-a za nove korisnike potpuno besplatni te da se za više informacija mogu obratiti u nadležne Poslovne jedinice Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 707.108.262,00 kn, a Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega bespovratna EU sredstva iznose 483.953.846,00 kn.

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, izvršitelji vođenja projekta, predstavnici jedinica lokalne samouprave, predstavnici Izvršitelja promidžbe i vidljivosti projekta te predstavnici medija.
Konferencija je organizirana sukladno važećim epidemiološkim mjerama i preporukama.

Novosti i projekti

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.