29 studenoga, 2019 |
Započeli radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda u Dugom Selu

Započeli su radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na području Dugog Sela koji se provode u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“. Riječ je o investiciji od 78 milijuna kuna. Navedenim sredstvima rekonstruirat će i izraditi oko 50 km vodoopskrbne mreže te dvije crpne stanice.

Uz izgradnju novog vodocrpilišta Kosnica u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ bit će izgrađeno 15 novih crpnih stanica, 5 novih vodotornjeva, 316.222 metra nove mreže. Projekt obuhvaća i rekonstrukciju jedne crpne stanice i 108.152 metara mreže te izgradnju 8.934 novih kućnih priključaka.
Realizacijom ovoga projekta prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2% na 18.6 %.

Prema riječima direktora Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislava Mastena, ovim je projektom sveukupno predviđeno devet tisuća besplatnih novih priključaka na sustav vodoopskrbe na području Vrbovca, Dugog Sela, Zelina i Ivanić-Grada. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 707.108.262,00 kuna bez PDV-a, od čega je iz Operativnog programom „Konkurentnost i kohezija“ osigurano 483.953.845 kuna.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ do sada je odobreno, uz ovaj, još 42 projekta stoga je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo kako su u tijeku značajna ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu diljem Hrvatske.

Novosti i projekti

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.