22 prosinca, 2019 |
Uskoro kreće izgradnja vodocrpilišta Kosnica vrijedna skoro 40 milijuna kuna

U utorak 17. prosinca potpisan je Sporazum o izgradnji vodocrpilišta Kosnica. Ugovor su potpisali direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten kao naručitelj, te Šimun Lušić, direktor Vodotehnike d.d. i Miroslav Petek, direktor Elektrocentra Petek d.o.o. kao izvođači. Ugovor vrijedan 39.883.000,73 kn bez PDV-a dio je više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“.

Prilikom svečanog potpisivanja u hotelu „Sport“ u Ivanić-Gradu, Tomislav Masten izrazio je zadovoljstvo napretkom cijelog projekta i vjerom kako će biti izveden u planiranih 47 mjeseci.

Vodocrpilište Kosnica je buduće glavno crpilište za područje regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok. S obzirom na lokaciju, kapacitet, kakvoću vode, te planiranu konfiguraciju vodoopskrbnog sustava, ovo izvorište se pojavljuje kao inicijalna točka za dugoročno rješavanje problematike vodoopskrbe istočnih dijelova Zagrebačke županije.

Na lokaciji crpilišta, koje je već ograđeno i pod video nadzorom, napravljeno je 6 probnih bušotina, a za potrebe regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok koristiti će se 3 bunara pojedinačnog kapaciteta 150 l/s, odnosno ukupno 450 l/s.

Novo crpilište će se sastojati od glavne upravljačke zgrade, tri bunarske komore, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama.

Novosti i projekti

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.